Αναγιγνώσκοντας τον Οριενταλισμό του Ε.Said…!

4841020140109052348410

Για κάμποσα χρόνια αρκετοί άνθρωποι – αυτούς που θα ονομάζαμε “αυτοικανοποιούμενη ελευθεριακή ελίτ”- πίστευαν πως οι ενστάσεις του Εντουάρντ Σαΐντ στο βιβλίο του “Οριενταλισμός” (1978) καταδεικνύονταν αρκούντως πειστικές. Για την ιστορία, σε γενικές γραμμές, ο Said πρέσβευε πως οι επινοήσεις μας για τις διαφορές μεταξύ “Δύσης” και “Ανατολής” είχαν παραχθεί από ευρωπαϊκές παραδόσεις της διανόησης και της γνώσης, οι οποίες είχαν υπερβάλλει και διαστρεβλώσει αυτές τις διαφορές, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα αφήγημα κατά το οποίο η “Δύση” είναι πολιτισμένη, πειθαρχημένη, επιμελής και πεφωτισμένη, ενώ η “Ανατολή” εξωτική, οπισθοδρομική, ηδυπαθής, τεμπέλικη, παθητική, επικίνδυνη, παράλογη…κοκ.

Η παράδοση του Οριενταλισμού – η οποία επιμηκύνεται μέχρι την περίοδο του μεσοπολέμου – ήρθε για να επιβεβαιώσει την αποικιοκρατία, την καταλήστευση της γης και των φυσικών πηγών, τη δουλεία και την επιθετικότητα των αυτοκρατοριών στο όνομα του πολιτισμού και της σωτηρίας. Ακόμη και όπου οι Ευρωπαίοι θιασώτες του οριενταλισμού είχαν μία διαφοροποιημένη κατανόηση για άλλες κουλτούρες, αυτή η διαφοροποίηση χάθηκε στην ποσοτική και εργαλειακή χρήση των ιδεών τους.

Τα δύο βιντεάκια (εν είδει εισαγωγής) αναφορικά στη σκέψη του ρεύματος του οριενταλισμού έχουν δημιουργηθεί από μία εκπαιδευτική εταιρεία, την Macat, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην κριτική σκέψη(;!)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s