Τα “Λευκά Κενά” του Wafaa Bilal

160204142729-wafaa-bilal-15-super-169

Αναλογιζόμενος κανείς την τεράστια πολιτιστική καταστροφή που (επιφέρει κάθε πόλεμος) επέφερε ο πρώτος Πόλεμος του Κόλπου (1991) κατά τη διάρκεια του οποίου καταστράφηκαν ή λαφυραγωγήθηκαν 13 μουσεία του Ιράκ, σίγουρα έχει μεγάλη σημασία -συμβολική και ουσιαστική- η καλλιτεχνική εγκατάσταση του ιρακινοαμερικάνου Wafaa Bilal. Ο ίδιος όταν σπούδαζε στην Βαγδάτη επισκέπτονταν συχνά την πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της πρωτεύουσας της χώρας του, η οποία φιλοξενούσε πάνω από 70.000 τίτλους βιβλίων και διαδακτορικών διατριβών από όλο το Ιράκ. Ο δεύτερος πόλεμος του Ιράκ (2003) είχε ως αποτέλεσμα, πλην άλλων, την ολοκληρωτική καταστροφή της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης καλών τεχνών της Βαγδάτης. Μολονότι το κτίριο επανακατασκευάστηκε, εν τούτοις το περιεχόμενό του είναι κενό…!

1280

Ο Bilal μέσω του εγχειρήματός του, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τις 29 Ιανουαρίου 2016 και φιλοξενείται στην Γκαλερί Τέχνης του Γουίντσορ του Οντάριο, έχει ως στόχο από την πώληση για 25$ κάθε λευκού κενού βιβλίου την αντικατάστασή του, από τον ίδιο, με ένα ακριβές αντίτυπο των 70.000 και παραπάνω τίτλων της βιβλιοθήκης. Το πρότζεκτ του περιλαμβάνει μεγάλα σε ύψος ράφια στα οποία βρίσκονται 1000 κενά λευκά βιβλία.

May17Regina_WafaaBilal_500

Ο τίτλος του πονήματος είναι «168:01» και αναφορικά με αυτόν ο ίδιος ο δημιουργός μάς πληροφορεί πως σχολιάζει φέρνοντας στην επιφάνεια την τραγική κατάληξη του περιεχομένου της βιβλιοθήκης του Οίκου Της Σοφίας από τους Μογγόλους τον 13ο αιώνα. Τότε προκειμένου να φτιάξουν μία γέφυρα και να διασχίσουν τον ποταμό Τίγρη, οι Μογγόλοι πέταξαν όλα τα έγγραφα στο ποτάμι. 168 ήταν οι ώρες που επέπλεαν οι τίτλοι των χειρογράφων (7 ολόκληρες ημέρες) και το δευτερόλεπτο 01 αντανακλά (στην φαντασία του καλλιτέχνη) την διάρκεια που αρχίζει να εξαφανίζεται η μελάνη από τις σελίδες μέσα στο νερό.

BalalBookshelf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s